Novinky

PROHLÁŠENÍ PRO VEDENÍ FIRMY K SOUČASNÉ SITUACI KE DNI 26.3.2020

ZVEŘEJŇUJEME VÁM DALŠÍ KROK V JEDNÁNÍ S VEDENÍM FIRMY, PROHLÁŠENÍ ODBOROVÉ ORGANIZACE:

Ověřili jsme si reálný stav situace ve výrobě. Víme, že je naplánovaná výroba finálů škodovka, kvůli předzásobě z důvodu stěhování linek do Polska, ale převážnou část současné výroby tvoří ND, kde věříme, že vše se odváží k zákazníkům a vyrábí se pouze to, co je ve skluzu, že nevyrábíme nic, co by zůstávalo ve skladu a na co není požadavek, co by se časem zmetkovalo.
Ve středu večer při pochůzce některé linky stály, lidé seděli - neměli co dělat, je to opravdu efektivní?
Předmontáž nyní zastavila - čtvrtek a pátek, jelikož nejsou skladová místa, nedovolme stát lisované díly venku, nedovolme je znehodnotit a vyhodit, naši dělníci jsou v práci ve velkém riziku vzhledem k situaci, která je všude kolem nás, tak ať práce, kterou dělají má smysl!!!
Výroba ať dojede nejdůležitější požadavky, do správného balení, víme, že jsou nedostatky zákaznického balení a balíme do nestandardních obalů, resp.kartónové balení (vícenáklady?)
Opravdu je tohle všechno nutné? Jakmile se opět rozjede výroba, budeme mít "z čeho" a "do čeho"?

Pokud je tohle všechno nutné vyrábět a výroba je opravdu neodkladná, žádáme
*zvýšení četnosti doplňování desinfekcí (při včerejší namátkové kontrole na všech halách, byla desinfekce na dně, vybrána, nebo chyběla úplně - chápeme krádeže, bohužel musí být i přesto stále doplňována, při naší 1,5 hod. pochůzce výrobou jsme nepotkali ani jednu uklízečku)
*zvýšit četnost fasování roušek, alespoň dvě na směnu (někteří zaměstnanci neví, že tuto možnost mají).
Vyseparovat z pracovních činností zaměstnance z rizikových míst, z měst, kde již koronavir má pozitivní případy, např. Bílovec, Odry, Kopřivnice.
*zkrátit pracovní dobu na montážních linkách, tam kde to ve firmě je reálné, pracovní doba od 7-14 hodin, 15-22, 23-06, náhrada mzdy za plnou směnu, snížíme počet osob, které se setkají při výměně směn.
*prostřídání zaměstnanců, týden budou pracovat, týden na procentech.
Žádáme vedení VLS o vyjádření k našemu návrhu a požadavku, který zasíláme s otázkou, zda je opravdu nutno nyní, kdy celá ČR je v nouzovém stavu, kdy vláda a také vedení OS KOVO vyzývá zaměstnavatele, aby zajistili, že pracovníci nebudou nuceni chodit na svá pracoviště, pokud jejich činnosti nejsou životně důležité pro řízení současné situace a neplní základní potřeby.

Opravdu zvažte uzavření závodu v co nejkratším čase, netlačme to na hranu, nechtějme si vzít na sebe, že se nemoc rozšíří i v podniku a potom, když bude nutné rozjet budeme v povinné karanténě.

Za odborovou organizaci Pavel Zelený

 

 

Informace z vedení podniku, kterou jsme dostali k našemu prohlášení.
Příští týden bude plán výroby s minimem lidí, kteří budou vyrábět nezbytné požadavky zákazníků, které jsme nedodali v minulém období a musí se vyrobit a dodat nyní, což je podmínkou pro příští obchody.
Bude se jednat asi o polovinu lidí v porovnání s tímto týden.

Bohužel na návrhy, na úpravu pracovní doby nebo střídání zaměstnanců - týden v práci, týden doma, nepřistoupili. Kdo bude pracovat se dozvíte nejpozději zítra.

Informace k fasování roušek, cituji "všichni vedoucí dostali “příděl” roušek a individálně poskytují zaměstnancům dle potřeby – někteří upřednostňují své látkové, někteří chtějí ty co jsou k dispozici. Každopádně princip je stejný jako u rukavic – v případě poškození/zněčištění nahrazujeme."

Budeme i nadále komunikovat se zástupci vedení, abychom vše dořešili. Pavel Zelený