Roční prověrka BOZP 28.5.2020

Dnes proběhla roční prověrka BOZP v NJ za přítomnosti bezpečnostního technika z regionálního pracoviště Ostrava. Kromě informací o úrazech za fiskální rok 2020, šetření nemocí z povolání, prezentace mimořádných opatření ohledně Covid 19 ve firmě a plánech z oblastí BOZP pro další období jsme řešili také aktuální připomínky nejen z výroby.
Spojování lisů na hale M2 - jedná se o lisy u svačinárny na Šenovské, nyní probíhá odzkoušení zdvojení lisů a měření práce operátora, zařazování do kategorie práce a měření pracovních poloh. V momentě naší návštěvy měl pracovník absolutně neergonomické pracoviště. také jsme upozornili na práci u lisů 56, 57, atd, kde máme připomínky přes všechny směny, že zde operátor obsluhuje dva lisy, ale pracoviště tomu není přizpůsobeno a lisy nejsou zpomaleny, není šance na vizuální kontrolu. Tyto práce budou prověřeny, zda jsou znormovány.
Plné svačinárny v době přestávek překvapily, jelikož jsme již 1.4. dali požadavek na rozdělení přestávek, aby se setkávalo méně lidí ve stejný čas ve svačinárnách, v brzkých dnech bude distribuováno.
Velkým tématem již půl roku jsou bezpečnostní přestávky, které máme 15 a 10 minut, dle zákoníku práce jsou 5-10 minut, tam, kde vychází 3 kategorie zátěže. Proto v dnešních dnech již probíhají měření na pracovištích, proto vás žádáme, pokud budete součástí měření, podívejte se, zda váš úsek jede ve standardních podmínkách (počet lidí, norma....) Měření je důležité pro další diskuze ohledně délky přestávek.
V rámci prověrky byla také diskuze ohledně testů na přítomnost drog, které jsou nyní častější.
Pokud budete mít pocit, že někde nesplňujeme bezpečnostní normy ve výrobě, nejsou dostatečně doplňovány desinfekce, čištění společných prostor, informujte své nadřízené, nebo přímo bezpečnostní techniky, nebo nás. Děkujeme za spolupráci.

Za komisi BOZP Jana Hudáková.